teken- &
schilderles

Jo Dumon Tak

 Geboren te Rotterdam (1963). Academie van Beeldende Kunsten. Richting: tekenen, schilderen, ontwerpen en beeldhouwen. Sinds 2000 woon ik in Middelburg. Sinds 2010 artistiek leider en schilder van het Panorama van Walcheren. Ik schilder en teken veel plein-air, landschap en stad. Mijn werk zie ik als autobiografisch, een weergave van mijn omgeving vanuit de waarneming.

Sinds 8 jaar ben ik ook het portretschilderen aan het ontwikkelen, naar mijn beleving de hoogste graad van schilderonderwerpen. Het menselijk gezicht en lichaam is als een landschap waarbij de verf de ziel moet raken in gelijkenis.

teken- en schildercursus Jo Dumon Tak

De teken- & schilderlessen  zijn gebaseerd op datgene wat de oude meesters mij “geleerd” hebben, maar op de moderne leest geschoeid, waarbij de vrijheid om abstracties te zoeken aangemoedigd wordt. 

Diverse technieken zoals lijn, vorm, toon, ruimte, kleur, licht en donker zullen de boventoon voeren van het  tekenen en schilderen in het figuratieve spectrum met veel wisselende onderwerpen. 

Mijn definitie van schilderen: “ de juiste kleur op de juiste plaats”, klinkt eenvoudig, maar is het niet. En hoe je dat doen moet is de basis van mijn lessen.

Ik ben overtuigd dat een goed schilderij alleen tot stand komt door een goede tekening, hoe eenvoudig dan ook en daarna de verf. Deze twee uitersten moeten uiteindelijk resulteren in een harmonieus werk. 

Maar het is ook mogelijk om volledig vrij en volgens eigen plan te werken waarbij ik als coach optreed. Les op maat dus.

Tot nu toe heeft de ervaring geleerd dat de dynamiek van een groep gestimuleerd wordt door gevorderden en beginners samen te voegen. Voor de beginners is er wel een traject gereserveerd om het schilderen inzichtelijk te maken middels alle inhoudelijkheden waarmee een schilderij tot stand komt: kleur, toon, lijn, vorm, ruimte, perspectief en compositie. Dit zijn praktische oefeningen en geen theorie.

kunstenaar Jo Dumon Tak

De teken- en schildercursus start medio september.  Een groep bestaat minimaal uit  6 cursisten, en maximaal uit 9 personen. (Door corona begrensd tot 6).

De kosten zijn € 465,- per jaar voor 30 lessen, (dat is € 15,50 per les) Inclusief basismateriaal zoals papier, potloden, houtskool, inkt  etc. Ook ezels, een linoleumpers en gutsen zijn aanwezig.

Koffie en thee zijn gratis.

Het adres van het atelier waar les gegeven wordt is aan de Veersesingel 120 te Middelburg. Meestal is daar plek als je met de auto komt, maar denk aan je parkeerkaart! Ook bereikbaar via Prins Bernhardstraat 4 door de poort op het

terrein van Juvent. Dit geldt voornamelijk voor de avondgroep.